Saopštenje povodom javne sednice o Prostornom planu za projekat Beograd na vodi

by nedavimobeograd

Danas, 5. Novembra smo tokom javne sednice o prostornom planu koji se donosi za projekat „Beograd na vodi“ opomenuti zbog „nedoličnog“ ponašanja.

Ali šlaufi, patkice i lopte na naduvavanje su samo skroman dodatak koreografiji cirkusa koji je započeo s proglašavanjem „Beograda na vodi“ projektom od nacionalnog značaja.

U tim uslovima, nedolično je jedino nezakonito i nedemokratsko ponašanja onih koji ovaj projekat sprovode.

Ovaj prostorni plan (kao i pre njega izmene Generalnog plana Beograda) donosi se protivno važećim pozitivnim propisima Republike Srbije i bez ikakve prave konsulatcije sa građanima. Javna sednica je samo simulacija učešća građana i struke u tom procesu i kao takva služi jedino pukom zadovoljenju forme. To je uostalom pokazalo i njeno nastavljanje u nemogućim uslovima. Ona nije potrebna ni planerima koji nevoljno precrtavaju želje fantomskog investitora, ni građanima koji podnose primedbe koje će bez rasprave biti odbijene. Kao što uostalom ni „Beograd na vodi“ nije potreban Beogradu.

Mi ne pristajemo na simulaciju demokratije!

Suprotstavljamo se trošenju javnih finansija na privatne projekte koje samom gradu potencijalno donose jedino dugove, prostornu segregaciju i saobraćajni kolaps.

Razvoj, funkcionisanje grada i njegov novi identitet ne mogu biti proizvod investitorskih želja već isključivo potreba samog društva. „Beograda na vodi“ je šupalj a mi nećemo da tonemo.

Tražimo od direktora Republičke agencije za prostorno planiranje, Dragana Dunčića i direktora Urbanističkog zavoda Beograda, Nebojše Stefanovića da podnesu ostavke i zahtevamo da se ovakav sramni nacrt prostornog plana za projekat “Beograd na vodi” u celini poništi i uređenje ovog dela grada vrati u regularne, zakonite procedure urbanističkog planiranja i bude proizvod iskrene rasprave celog društva. 

Ne da(vi)mo Beograd!

Fotografije Kamerades kolektiva:

IMG_1084a IMG_1092a IMG_1121a IMG_1175 IMG_1176 IMG_1268a IMG_1329a IMG_1375 IMG_1376a

Advertisements