Patka plovi

by nedavimobeograd

Na karnevalu brodova održanom 29. avgusta 2015. godine u organizaciji Turističke Organizacije Beograda, naš brod s velikom žutom patkom i porukom Ne da(vi)mo Beograd, bio je meta represije.

Rekli su nam da iako je brod uredno prijavljen na karneval, mi nismo u planu. U više navrata nas je maltretirao i pretio nam agresivac na
džet-ski vozilu. I konačno, policija nas je primorala da brodom pristanemo uz brod rečne carine i oduzela nam natpis, navodeći kao jedini razlog ‘dobro vi znate šta ste uradili’ i ‘zato što podižete tenziju, a svet se okupio da se zabavi’.

Takođe nam je rečeno i i „Sad ste prošli, ali nemojte se vraćati“, „Znate vi zašto“ i „Pa eto tako“.

Sloboda mišljenja i izražavanja je osnovno ljudsko pravo i mi imamo prava da budemo nezadovoljni razvojem grada i projektom Beograd na vodi. Imamo pravo i da to iskažemo, a iako se gradonačelniku to ne sviđa, jezivo je i sramotno što neko može i sme da koristi policiju da zaustavi glasove građana, koje ne želi da čuje. Policija će biti potrebna kada oni budu odgovarali za sva svoja nedela, od cenzure i sprečavanja slobodnog govora, do štetnih ugovora i urbanističkih katastrofa.

Advertisements