Dokazana veza SNS-a i lažne liste „Patkica – ne Beogradu na vodi“ na Vračaru i Starom gradu

by nedavimobeograd

Na današnjoj konferenciji za štampu Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd predstavila je dokaze da su osobe bliske Srpskoj naprednoj stranci sprovele akciju manipulacije izbornim listama, sa ciljem dovođenja građana u zabludu i sprečavanja argumentovane kritike projekta “Beograda na vodi”.

Prošle nedelje, u opštini Vračar i opštini Stari grad, grupe od po desetak građana podnele su izborne liste za predstojeće lokalne izbore zakazane za 24. april, pod nazivom „Patkica – ne Beogradu na vodi“. Iako ove osobe ni na jedan način nisu povezane sa Inicijativom Ne da(vi)mo Beograd, za potrebe prijave koristile su i naše simbole.

Pretragom javno dostupnih podataka, jasno je utvrđeno da je reč o ljudima koji su povezani sa Srpskom naprednom strankom: bili su na izbornim listama te stranke pre 4 godine, aktivno učestvuju u uličnim akcijama SNS, redovno posećuju događaje koje stranka organizuje i članovi su stranačkih Fejsbuk grupa. Nakon što smo izašli u javnost s ovim informacijama, većina ljudi koji učestvuju u ovoj akciji je ukinula ili ograničila pristup profilima na društvenim mrežama.

Ovoj mahinaciji sa izbornim listama prethodilo je istraživanje javnog mnjenja u kome je jedno od pitanja bilo i da li biste glasali za listu „Patkica– protiv Beograda na vodi“. Činjenica da su ove lažne liste prijavljene baš pod imenom koje je postavljeno kao pitanje u ovom istraživanju, jasno ukazuju da je ovo dobro osmišljena i unapred planirana akcija. Informaciju o tome dobili smo od osoba koje su u tom istraživanju, po metodi slučajnog uzorka, i učestvovali.

Inicijativa najoštrije osuđuje ovu zloupotrebu svog kredibiliteta i boriće se da ona ne prođe bez posledica. Iako je mulju srpske stranačke politike poznata praksa pravljenja lista koje treba da unesu zabunu kod birača, ne znamo za slučaj u kome se za te potrebe parazitira na integritetu i radu onih koji ne žele da učestvuju u toj igri. Ipak, ništa ne treba da čudi u sredini u kojoj je vlast gotovo isključivo sredstvo pribavljanja materijalne koristi sebi i bližnjima nauštrub celokupnog društva, o čemu najbolje svedoči sam projekat Beograd na vodi.

Ovo kukavičije jaje pokazuje da u srpskoj političkoj imaginaciji, ne postoji nikakav predlog razvoja već isključivo borba za moć i funkcije. Na tom putu se gaze i osnovna načela demokratije i elementarne pristojnosti.

1. Zahtevamo od SNS-a da lažne liste u najskorijem roku povuče i izvini se građanima.

2. Zahtevamo i od nosilaca kampanje na ovim opštinama, prvenstveno od Gorana Vesića i Nikole Selakovića, da objasne kako je došlo do ovog skandala i ko je odgovoran za ove mahinacije.

3. Pozivamo sve ostale partije i udruženja da reaguju na ovaj slučaj.

4. Nadamo se da će se nadležni organi i institucije takođe pozabaviti ovim slučajem i da neće ćutati pošto je očigledno reč o smišljenoj obmani.

5. Na kraju, pitanje Beograda na vodi jeste ključno i zbog svoje uloge u njemu, od gradonačelnika Beograda, Siniše Malog, zahtevamo da podnese ostavku i raspiše izbore za gradsku skupštinu i dopusti građanima da daju svoj sud o ključnom pitanju kakvo je pitanje projekta “Beograd na vodi”.

Ova patka neće proći!

Ne davimo Beograd (2)

Ne davimo Beograd (1)

Ne davimo Beograd (4)

Ne davimo Beograd (3)

sporazum-o-formiranju-lazne-liste-za-stari-grad

lazna-lista-stari-grad

sporazum-o-formiranju-lazne-liste-za-vracar

Ukradena vizuelna resenja (2)

Ukradena vizuelna resenja (1)

Predaja liste na Starom gradu
Povezanost podnosilaca lista sa SNS (2.0MB .pdf)

Advertisements