Lažiranje demokratije

by nedavimobeograd

Izbori u Srbiji nisu nikakav praznik demokratije jer demokratije nema. Izbori su ovde praznik političkog šibicarenja i mućenja. Izbori u Srbiji su izgovor da je narod izabrao bedu u kojoj živi. Svašta bi se moglo reći o tome šta čovek uopšte može da izabere na izborima u Srbiji, ali važnije je kako dolazi do ove simulacije demokratije.

Činjenicu da SNS stoji iza izbornih lista koje zloupotrebljavaju naš kredibilitet na opštinskim izborima na Vračaru i Starom gradu smo već detaljno dokumentovali. U međuvremenu smo saznali da postoji sumnja da su potpisi kojima su te liste podržane falsifikovani. Naime, na jednoj od sednica Izborne komisije gradske opštine Vračar, jedan od prisutnih konstatuje da je lista „Patkica – Ne Beogradu na vodi“ podržana potpisima njegovih prijatelja za koje pouzdano zna da to nisu potpisali. Na ovo mu drugi član odgovara da bi i „bez tih nekoliko ljudi koji su sporni, lista i dalje sadržala dovoljan broj potpisa“.

Tako Izborna komisija prelazi preko krivičnog dela falsifikovanja i svoje dužnosti da obavesti nadležne organe o mogućim povredama izbornog prava. Naš prigovor Izbornoj komisiji je proglašen neosnovanim a naša žalba Upravnom sudu je odbačena netačno tvrdeći da smo se žalili na pogrešno rešenje. Bolji pravnici od nas će proceniti da li su ovakve odluke zakonite. Mi samo možemo da posvedočimo o sistematskom sabotiranju naših napora: nadležni se ne javljaju na dežurni telefon, tvrde da ne mogu da prihvate prigovor jer „nisu tu“, prave se neobaveštenim i u čudu, daju pogrešne informacije kako bi nam isteklo zakonski predviđeno vreme za prigovor, bave se isključivo proceduralnim a ne suštinskim stvarima i pokušavaju na sve moguće načine da osujete ostvarivanje izbornog prava.

Ovo je naravno kap u moru izbornih mahinacija sa lažnim partijama i falsifikovanjem potpisa (što je zabeležila i Republička izborna komisija), potkupljivanjem birača (čemu svedoči i izveštaj OEBSove misije), mrtvima u biračkom spisku i preregistrovanjem birača na opštine koje treba osvojiti (o čemu bruje društvene mreže).

To je kap u okeanu naše obespravljenosti koja se savršeno ogleda u diskrepanciji između toga s kojom lakoćom jedni štampaju lažne potpise za lažne liste dok je drugima učešće u demokratskim procesima onemogućeno cenom učešća i institucionalnim preprekama na tom putu.

Mislite o tome u nedelju!

Advertisements