NAŠ GRAD!

by nedavimobeograd

Protest NAŠ GRAD! održan 11. juna, okupio je dvadeset pet hiljada ljudi koji su na ulicama Beograda zahtevali smene i krivično procesuiranje odgovornih za rušenje u Savamali, ugrožavanje sigurnosti i slobode kretanja očevidaca i nereagovanje policije. Građani su jasno ukazali da je projekat “Beograd na vodi” društveno i ekonomski štetan i da bestijalan čin koji je počinjen u noći između 24. i 25. aprila predstavlja vrhunac nasilja koje se sprovodi radi realizacije ovog projekta. Na protestnom skupu su govorili Dragoljub Bakić, ispred Akademije arhitekture Srbije, Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta “Union” i bivši sudija Vrhovnog suda, Janko Baljak, režiser, a ispred Inicijative Ne da(vi)mo Beograd prisutnima su se obratili Virdžinija Đeković, Luka Knežević Strika i Dobrica Veselinović.

Ne pristajemo na arbitrarno utvrđivanje krivice od strane izvršne vlasti, na ukazivanje na krivce uz hvalospeve o njihovom požrtvovanju, doprinosu gradu i dobrim namerama. Krivica bez odgovornosti i ostavke je samo još jedan šamar pravdi. A ostavke odgovornih moraju biti uvertira za krivično procesuiranje naredbodavaca, organizatora, počinitelja i saučesnika.

Građani su jasno pokazali da ne trpe laži, manipulacije i nasilje, kao način regulisanja društvenih odnosa i raspodele resursa. Od početka realizacije „Beograda na vodi“ ukazivali smo na svu njegovu štetnost po interese građana Beograda i Srbije. Flagrantno kršenje zakona, pravila i procedura razvoja grada i na kraju otvoreno nasilje, samo su posledica politike koja javne resurse koristi za bogaćenje ekonomsko-političke elite.

Njihove „najbolje namere“ su teror i kriminal, i oni to ne kriju. Mi se nećemo kriti pred njima. Priznanje nije dovoljno. Zločin zahteva kaznu.

Naš grad!

13392015_629505570560285_6974619109378456005_o.jpg

više fotografija na: Ne da(vi)mo Beograd – Naš grad!