Podrška građanske platforme “Barcelona en Comú” inicijativi “Ne da(vi)mo Beograd“

by nedavimobeograd

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, 29. septembra, organizovaće šesti masovni protest protiv megalomanskog projekta „Beograd na vodi“. Predložen od strane investitora iz Abu Dabija, kompleks “Beograda na vodi” čine luksuzni stanovi, hoteli, poslovni prostor, tržni centar i kula, u ukupnoj vrednosti od 3.5 milijarde evra.

Građanska platforma “Barcelona en Comú” (“Zajedno za Barselonu”) čvrsto veruje da građani moraju biti uključeni u sve važne odluke koje se tiču razvoja naših gradova, i iz tog razloga pružamo podršku protestu koji će se održati 29. septembra u Beogradu. Podržavamo sve pokrete koji, kao i inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, zastupaju pravedno korišćenje zajedničkih resursa i koji se bore protiv spekulativnog urbanizma.

“Barcelona en Comú” izražava zabrinutost povodom vesti o raseljavanju građana sa područja predviđenog za izgradnju projekta „Beograd na vodi“ i rušenja objekata koje se desilo u noći 24. aprila 2016. godine. S tim u vezi, pridružujemo se zahtevima inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” da svi koji su umešani u ovo kriminalno delo moraju da snose odgovornost.

Beograd nije sam u ovoj borbi; mnogi gradovi širom sveta žrtve su raznih spekulacija, procesa privatizacije i džentrifikacije koji neretko nastaju saučesništvom međunarodnih investitora i korumpiranih političkih elita. Takođe, kako u Beogradu, tako i u celoj Evropi, budžetska sredstva koriste se za promovisanje privatnih interesa, dok građani trpe oštre mere štednje. Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” zato predstavlja inspirativan primer za gradove širom sveta, jer na pravi način pokazuje kako građani mogu da se udruže u nameri da povrate svoj grad.

Da u našim gradovima živimo, a ne da se njima spekuliše; za demokratiju, za pravo na stan, za zajednička dobra: 29. septembra – Nema straha, nema predaje!

Barcelona en Comú

* Građanska platforma „Barcelona en Comú“ pobedila je na gradskim izborima u Barseloni 2015. godine. Platformu predvodi bivša aktivistkinja za stambena prava, i aktuelna gradonačelnica Barselone, Ada Kolau.

** Barcelona en Comú: https://barcelonaencomu.cat/ca/node/2181

14500377_686708388173336_3173974974107134366_o.jpg

Advertisements