Vlast želi da zabrani protestni koncert povodom Dana oslobođenja!

by nedavimobeograd

Gradske vlasti pokušavaju da zabrane protestni koncert povodom Dana oslobođenja Beograda u organizaciji inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Protestni koncert je medijski najavljen i uredno prijavljen policiji i nadležnoj opštini Stari Grad dve nedelje unapred, a kako smo nezvanično saznali, pre nekoliko dana, iz Gradske uprave grada Beograda stigla je pismena direktiva kojom se nalaže da se ne dozvoli prijavljeno i medijski najavljeno održavanje događaja na kojem bi trebalo da nastupe poznati bendovi poput Jarbola, Prti Bee Gee, Lira Vege, Smoke Mardeljana, Kazne za uši, Fish in oil i DJ Flipa. Ovo nezvanično saznanje, potvrđeno je i medijskim objavama putem kojih je Gradska uprava grada Beograda, sasvim iznenada, najavila obeležavanje 20. oktobra „kakvo do sada Beograđani nisu videli“, između ostalog i „rekonstrukcijom velike bitke za Beograd na Trgu Republike“.

Koliko god nas zabavljalo to da su se oni koji su 20. oktobar znali da obeležavaju 16. oktobra konačno setili „da je Srbija bila na strani antifašizma i da je bila na strani sila pobednica u Drugom svetskom ratu“, pre svega smo zgroženi pravom prirodom ove manifestacije. Ova suptilna opstrukcija uredno prijavljenog protestnog koncerta je još jedan dokaz da ovoj vlasti smetaju pravdoljubivi građani koji brane demokratska načela. Pokušaj sakrivanja, blokiranja i gušenja građanskog bunta koji negde sprovode perfidno, kao u ovom slučaju, a negde nasiljem, provokacijama i pretnjama kao u slučaju pritisaka na organizatore niza protesta koji su izveli desetine hiljada građana na ulice Beograda, može samo rezultirati novim i većim nezadovoljstvom građana.

Bitka za Beograd nije farsa kakvom će je gradske vlasti prikazati, izlažući oružje da bi osujetili bunt građana. Bitka za Beograd je permanentni napor njegovih građana da on bude grad slobode, solidarnosti i jednakosti.

Ne da(vi)mo Beograd!

14712848_10155168742062788_7338850002041295912_o.jpg

Advertisements