Policija prisluškuje aktiviste inicijative Ne da(vi)mo Beograd

by nedavimobeograd

Nakon nekoliko meseci čekanja da Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovori na Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, u kojima smo tražili informaciju da li su brojevi telefona u vlasništvu aktivista inicijative pod nadzorom državnih organa, odgovor je konačno dostavljen – naš zahtev je odbijen. Kao razlog je navedeno da su podaci koje smo tražili označeni sa „strogo poverljivo“ i „državna tajna“, kao i da je takvu odluku doneo lično ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Ovakav odgovor nedvosmisleno ukazuje na to da službe bezbednosti prisluškuju telefone aktivista inicijative Ne da(vi)mo Beograd, odnosno da su aktivisti proglašeni za pretnju po bezbednost zemlje.

U prethodnom periodu, svi oni koji su ukazivali na nezakonito delovanje vlasti ili čak samo postavljali „nezgodna“ pitanja o rušenju u Hecegovačkoj, bili su na udaru prorežimskih tabloida i izliva besa predstavnika vlasti. Međutim, poslednja dešavanja ukazuju na to da je na redu nova, strašnija faza, u kojoj umesto kriminalaca koji noću vezuju građane i ruše Beograd, na optuženičkim klupama sede novinari, dok se građani koji ne ćute proglašavaju pretnjom po bezbednost zemlje jer ministar tako želi, a ne zato što zakon ili dokazi tako govore.

Dok se predstavnici vlasti poigravaju svojim ovlašćenjima, građani već više od sedam meseci nisu dobili nikakve odgovore o počiniocima i nalogodavcima kriminalnog rušenja u Savamali. Umesto osvetljavanja uloge vrha beogradske vlasti u ovom kriminalnom delu, kao i njene sprege sa osobama iz samog vrha MUP-a, ono što jesmo dobili su zataškivanje i relativizacija odgovornosti sa jedne, a pretnje, praćenja, zastrašivanja i organizovanu hajku režimskih medija sa druge strane.

Nas neće uplašiti represivni aparat sistema koji je u punom kapacitetu upregnut kako bi se sakrila istina. Nećemo odustati dok se na čistac ne isteraju i pravdi privedu bahati nasilnici na vlasti, kao i kumovi i ortaci za koje rade.

Zahtevamo da znamo zašto se prisluškuju telefoni građana. Zahtevamo da znamo da li to postoji lista pitanja koja građani imaju pravo da postave i ko je uređuje. Zahtevamo da znamo šta nas to čini pretnjom po bezbednost sopstvene države. Zahtevamo pravu istinu o kriminalnom rušenju u Savamali i pravu istinu o pozadini projekta „Beograd na vodi“.

Naš grad!

Odgovore koje nam je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova možete preuzeti ovde:
Dobrica Veselinović – Odgovor MUP
Ksenija Radovanović – Odgovor MUP 

15403745_10155326857107788_8293221652961027428_o.jpg
Advertisements