Podrška političkoj platformi „Zagreb je NAŠ!“

by nedavimobeograd

Sa velikom nadom i neskrivenim simpatijama propratili smo vesti iz Zagreba gde je predstavljena politička platforma za lokalne izbore “Zagreb je NAŠ!”

Ova platforma okuplja građane, inicijative i progresivne političke stranke oko ideje šireg i većeg učešća građana u donošenju odluka o budućnosti grada Zagreba. Nasuprot sve prisutnijoj tendenciji privatizacije dobara i usluga u Zagrebu, platforma „Zagreb je NAŠ“ se zalaže za svima dostupne i kvalitetne komunalne usluge i javna dobra, od vodosnabdevanja i upravljanja otpadom, do vrtića i staračkih domova.

Inicijativi „Ne da(vi)mo Beograd“ veoma su bliski problemi na koje kolege iz Zagreba ukazuju, a demokratizacija i borba za javni interes predstavljaju okosnicu i našeg delovanja.

U našem Beogradu svedoci smo da, i pored velikog pritiska stručne javnosti, kao i masovnih protesta građana na ulici povodom projekta „Beograd na vodi“, političke elite nastavljaju da sprovode interese njima bliske ekonomske klike, bez ikakvog sluha za želje i potrebe građana.

Principi upravljanja, odlučivanja i bahatog nasilničkog ponašanja koje prate sprovođenje projekta „Beograd na vodi“, reprodukuju se i u svim ostalim sferama gradskog života. Počevši od „racionalizacije“ sistema obrazovanja koja se bavi isključivo zgradama a ne đacima i znanjem, do brojnih javno-privatnih partnerstava u kojima se sav rizik stavlja na javnu stranu dok veliki profit ide u džepove privatnika, preko privatizacija obala, prevoza i parkova, do sužavanja prostora za nezavisnu ali i institucionalnu kulturu, naš Beograd postao je njihovo igralište, a ne mesto života i razvoja građana.

Odluke gradskih i drugih čelnika davno su postale nedokučive i štetne, a prostor politike je pretvoren u tamni vilajet. Zajedničko iskustvo nam govori da se može uticati građanskim aktivizmom i da građanski pritisak može biti delotvoran, ali nam govori i to da takvo delovanje, u postavljenim uslovima, ima svoje granice. Principi po kojima se upravlja našim gradovima se moraju iz korena promeniti.

Zato, korak po korak, grad po grad, povratićemo naše!

Prijatelji i prijateljice, saborci i saborkinje, želimo vam sreću!
Pobeda je blizu!

Čiji GRAD?

17021366_391162294595265_5476692917685525758_n

više o platformi „Zagreb je NAŠ!“ pročitajte ovde

Advertisements