Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela Predlog za utvrđenje ništavosti Ugovora za projekat „Beograd na vodi“

by nedavimobeograd

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, uputila je danas “Predlog za podnošenje tužbe radi utvrđenja ništavosti Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ sa predlogom za određivanje privremene mere”, Republičkom javnom tužilaštvu.

Predlog koji je sačinio pravni tim Inicijative, sadrži detaljan opis svih razloga zbog kojih smatramo da je Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi” pravno ništav. Ovi razlozi mogu se sumirati time da su predstavnici Vlade Republike Srbije višestruko prekoračili svoja ovlašćenja, i trećem licu, prikazanom u formi arapskog partnera, svesno poklonili nešto što Vladi RS ne pripada, a to je deo teritorije glavnog grada Republike Srbije, grada Beograda.

Ovo potvrđuju i konkretne odredbe Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“. Naime:

1. Odredbe Ugovora ne uzimaju u obzir stvarni obim ulaganja u projekat “Beograd na vodi”. Procene, ali i vešto skrivana dokumentacija, govore da su ulaganja naše strane, višestruko veća od ulaganja takozvanog “investitora”, dok je potencijalna zarada daleko manja.

2. Odredbe Ugovora ne pružaju garancije da će Strateški partner izvršiti svoj deo obaveza. Ipak, odredbama Ugovora o zajedničkom ulaganju, određeno je da Strateški partner ostvaruje profit, čak i u slučaju da je do raskida Ugovora došlo njegovom krivicom, dok procenat od izgrađenog zemljišta zadržava.

3. Predstavnici Vlade RS oduzeli su od grada Beograda deo ovlašćenja i preneli ih na privredno društvo “Beograd na vodi”, suprotno zakonima.

4. Predstavnici Vlade RS, Ugovorom su se obavezali da planove, kojima se uređuje izgled obale reke Save, menjaju onako kako to strateški partner želi, neovlašćeno isključujući pravo građana na donošenje odluka koje se tiču njihovog okruženja, kao i mišljenje struke.

5. Predstavnici Vlade RS obavezali su se da će Narodna skupština Republike Srbije kreirati i usvajati zakone koji za cilj imaju olakšavanje realizacije ovog Projekta i odbiti usvajanje onih koji njegovom sprovođenju mogu da naštete, čime je i konačno potvrđena potpuna kapitulacija suvereniteta nad ovim delom teritorije glavnog grada.

Smatramo da je obaveza Republičkog javnog tužilaštva da ispita Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ i da je obaveza javnih tužilaca, na čelu sa republičkom javnom tužiteljkom, Zagorkom Dolovac, da stanu u zaštitu javnog interesa i u zaštitu svog – a to je onaj interes koji imaju kao građani države čije zakone delimo.

Podnošenje „Predloga za podnošenje tužbe radi utvrđenja ništavosti Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ sa predlogom za određivanje privremene mere“, predstavlja prvi korak u borbi kroz institucije Republike Srbije koja za cilj ima da se sprovođenje projekta „Beograd na vodi“ zaustavi, a oni koji su odgovorni za brojne nezakonitosti koje ga prate, kazne. Ukoliko Republičko javno tužilaštvo ne ispuni svoju obavezu zaštite javnog interesa i ne prihvati razmatranje ovog Predloga, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd će podneti tužbu nadležnom sudu. U narednom periodu, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd će se posvetiti i utvrđivanju nezakonitosti svih onih pojedinačnih akata koji su prethodili potpisivanju štetnog Ugovora o ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ i onih koji su iz njega proistekli, ali i utvrđivanjem odgovornosti onih pojedinaca koje su te akte učinili važećim.

Pokretanje pravnih procesa zahteva značajna finasijska sredstva, pa ovom prilikom pozivamo sugrađane da podrže Inicijativu u ostvarivanju pravnih aktivnosti.  Informacije o načinu na koji građani mogu podržati rad Inicijative, kao i pregled do sada utrošenih sredstava, dostupne su na sledećem linku: https://nedavimobeograd.wordpress.com/podrzi-nas/

Ovom prilikom, takođe, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd najavljuje da će, na godišnjicu vezivanja građana i rušenja koje se odigralo u izbornoj noći prošle godine, 25. aprila okupiti građane i na ulicama Beograda zahtevati da oni koji su planirali, organizovali, sproveli i koji i dalje učestvuju u zataškavanju ovog čina – budu kažnjeni.

Tekst Predloga za utvrđenje ništavosti Ugovora za projekat „Beograd na vodi“ možete preuzeti na sledećem linku: Predlog za utvrđivanje ništavosti

Analiza odredbi Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“, koju je inicijativa Ne da(vi)mo Beograd sastavila po njegovom objavljivanju, dostupna je ovde.

Ne da(vi)mo Beograd