Posle vas će ostati samo pepeo

by nedavimobeograd

Donošenjem pepela pred nos bahatih nasilnika na vlasti, danas smo poručili da ne postoji opravdanje za pretvaranje zajedničkih resursa i zdravlja građana u pepeo, kao što se to planira prodajom deponije u Vinči i izgradnjom spalionice. Inicijativa će nastaviti borbu za pravedniji i održiviji Beograd svim sredstvima, pa i na nastupajućim gradskim izborima.

Odbornici Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici, umesto o ostavci Siniše Malog, glasaju o dodeli ugovora za Vinču francusko-japanskom konzorcijumu „Suez Environemental”. Ovim ugovorom će upravljanje otpadom u Beogradu biti ustupljeno privatnim kompanijama na najmanje 25 godina. 

Odbornici koji dignu ruku za ovaj ugovor omogućiće sistemsko ugrožavanje zdravlja građana, degradiranje životne sredine i spaljivanje gradskog budžeta, jer gradska vlast model javno-privatnog partnerstva shvata isključivo kao način da javnim novcem pomogne netransparentne privatne inicijative. Ugovor građanima donosi i veću cenu komunalnih usluga za tretman otpada, ali i dodatne troškove za otkup energije koja će biti proizvedena od našeg otpada.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd posmatra otpad kao zajednički resurs i zalaže se za obezbeđivanje tretmana otpada na način kojim bi na prvom mestu bila briga o zdravlju građana, zaštita životne sredine i zapošljavanje ljudi u reciklažnoj sferi. Primarna selekcija otpada bi omogućila zapošljavanje više hiljada najsiromašnijih građana, individualnih sakupljača, u zelenoj ekonomiji.

Privatizacija deponije u Vinči, izgradnja spalionice, kao i projekat „Beograd na vodi“ samo su primeri onoga što se dešava u mnogim krajevima grada. Žarišta građanskih borbi koje bukte po krajevima i komšilucima širom Beograda od novobeogradskih blokova, PKB-a, Ade Huje, Savskog nasipa ili Zemuna sve do Vinče srušiće mutne dilove ekipe i štetne ugovore i podići će Beograd iz pepela! 

NAŠ GRAD!

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd

pep.jpg

pročitajte i:

Otvoreno pismo ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu

Koncesijom deponije u Vinči mnogi građani će ostati bez posla, a grad bez resursa i profita

Pozdrav iz Vinče