Napuljski scenario – Upoznajte se sa aktivnostima građanskih pokreta iz Napulja!

by nedavimobeograd

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i kolektiv Ministarstvo prostora vas pozivaju na prezentaciju građanskih pokreta – Kritična masa (Massa Critica) i Za slobodan Banjoli (Bagnoli Libera), koji dolaze iz Napulja, Italija.

Prezentacija i razgovor će se održati održati u subotu, od 18 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21.

Kada se spomene Italija i grad Napulj, verovatno nam najpre na pamet padaju mafijaški klanovi, Kamora, pica, pasta i vespe. Međutim, pored ovoga, Napulj već godinama svoju reputaciju gradi i kao poprište vibrantne političke scene i inovativnog građanskog organizovanja.

Već više od dvadeset i pet godina, građani Napulja vode borbu za Banjoli, bivšu industrijsku oblast na samoj obali mora, koja je pod stalnom pretnjom nestanka u vrtlogu spekulacija građevinskim zemljištem. Nakon godina protesta, aktiviranja društvenih centara, organizovanja kulturnih događaja, debata o viziji razvoja grada, građanski pokreti, među kojima i Za slobodan Banjoli, od 2015. godine deluju udruženi u okviru šire platforme pod nazivom Kritična masa. Ova platforma uspela je da nametne temu i otvori prostor za dijalog i sa lokalnom samoupravom, pa je i gradonačelnik Napulja, Luiđi De Mađistris, otvoreno podržao društvene pokrete i borbu za očuvanje Banjolija, što je u velikoj meri doprinelo i njegovom reizboru, 2016. godine. Danas u Napulju, gradu sa velikim društvenim problemima, posle neprestanih protesta i borbi postaje jasno da se o razvoju grada i drugim suštinskim pitanjima vodi ozbiljan dijalog i sa društvenim pokretima, građanima i građankama kojih se ta pitanja i direktno tiču.

Na ovom događaju, imaćemo priliku da razgovaramo sa aktivistima ovih pokreta, Danijelom Kazolom (Daniele Casola) i Darijom Oropalom (Dario Oropallo), da saznamo više o borbi za Banjoli, ali i drugim poljima borbe u italijanskim gradovima.

Više informacija o pokretu “Massa critica” možete pročitati na:
https://roarmag.org/essays/naples-rising-rebel-youth-buzz-old-city/

Razgovor će biti održan na engleskom jeziku, bez prevoda.

Više informacija na FB: Upoznajte se sa aktivnostima građanskih pokreta iz Napulja

Program se realizuje u okviru projekta Ministarstva prostora “Ka drugačijem gradu”, koji je omogućen uz podršku Hajnrih Bel fondacije u Beogradu.

Advertisements