Reakcija na odbacivanje prijava novinara za napad tokom inauguracije Vučića

by nedavimobeograd

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd nije iznenađena odlukom Tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu protiv nasilnika koji su, na dan inauguracije predsednika, primenjivali silu nad novinarima i okupljenim građanima. Današnjom odlukom još jednom je dokazan podanički odnos dela onih institucija koje moraju stati u zaštitu građana, ali biraju da svoje vreme troše na izbegavanje i osmišljavanje loših izgovora zašto to ne čine. Izjava iza koje se najčešće kriju političari, “Pustimo da institucije obave svoj posao”, još jednom se pokazala kao pravi način da se dobije vremena dok instrumentalizovani pravni sistem ne odradi svoje da počinioci izbegnu ruku pravde.

Novinari redakcija koje odgovorno rade svoj posao, nalaze se pod svakodnevnim pritiscima. Manipulacije, ekonomske ucene, uskraćivanje finansiranja kroz medijske konkurse praćeni su i direktnim pretnjama, snimanjem, praćenjem i pritiscima kroz instrumentalizovane delove institucija, kakvim svedočimo i danas. Jednakom tretmanu izloženi su i svi oni koji ne žele da ćute, ne okreću glavu i ne odustaju od postavljanja pitanja.

Podsećamo da je kretanje aktivista i aktivistkinja Ne da(vi)mo Beograd, kao i njihovih porodica, pod nadzorom i policijskih i parapolicijskih struktura, o čemu je Tužilaštvo obavešteno, ali odbija da reaguje. Tužilaštvo jednako nalazi izgovore da ne reaguje po prijavama direktnih pretnji kojima smo izloženi na ulicama grada i društvenim mrežama, ali je spremno pokrenulo preko 20 prekršajnih postupaka jer smo protestima i akcijama ukazivali na kršenja zakona koja prate sprovođenje projekta “Beograd na vodi”, dok su novinari NIN-a na optuženičkoj klupi jer pišu o odgovornosti vlasti za rušenje u Hercegovačkoj. Jednaka taktika koristi se i u slučaju organizatora protesta “Protiv diktature”, kojima prijave u talasima ovih dana stižu na kućne adrese.

Nasilje u danu inauguracije, 31. maja ispred Skupštine Srbije, jasno se vidi na fotografijama i snimcima, a o njemu su javno govorili i brojni svedoci, zbog čega je očigledno da je cilj ovakve odluke Tužilaštva da nam stavi do znanja da je jedina realnost koju ono priznaje – partijska istina koju slepo sledi. Što je odluka suda dalja od realnosti, toliko je i poruka bezuslovne poslušnosti i povinovanja koja se očekuje od građana, aktivista, novinara jača.

Zato umesto osude ovakve odluke tužilaštva i umesto zgražavanja nad porukom koju ona nosi, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd upućuje javnu zahvalnost i podršku novinarima, članovima redakcija i građanima i građankama koje se sa ovim napadima i pritiscima svakodnevno nose, svesni onoga što za svako društvo znače slobodni mediji i informisanost građana i svesni uloge koju svaki pojedinac u toj borbi mora da odigra.

Ne da(vi)mo Beograd

13248477_621702374673938_3340751254464666164_o