Ministarstvo otkazalo javnu raspravu o Kuli Beograd!

by nedavimobeograd

Nakon podnošenja brojnih primedbi inicijative Ne da(vi)mo Beograd i velikog interesovanja građana i građanki da zajedno uzmemo učešće u javnoj raspravi o objektu „Kula Beograd“ i Studiji o proceni uticaja ovog objekta na životnu sredinu, Ministarstvo zaštite životne sredine, u poslednjem trenutku, samo par sati pre zakazanog vremena, otkazalo je javnu raspravu, koja je bila zakazana za danas, 28. decembar, u 10 časova!

Zainteresovanost i brojnost građana i stručne javnosti željnih da daju mišljenje o najavljenom „novom simbolu Beograda“, kao i veliki problemi koje nisu uspeli da sakriju tekstom Studije, naterali su Ministarstvo da, iz navodno razloga tehničkih prirode, otkaže javnu raspravu.
Međutim, pravi problemi nalaze se u izloženoj Studiji i mnogo su dublji. Niz nepravilnosti koje prate izradu ovog dokumenta, a koje se kreću od nepoštovanja zakona i kršenja procedura, do manipulacije neophodnim merama zaštite, potvrđuju da je jedina svrha ove Studije prikrivanja ozbiljnih posledica koje bi izgradnja objekta od 168m na samoj obali Save, ostvarila na prirodno okruženje, kao i pokušaj legalizacije radova koji se već obavljaju u Savskom amfiteatru.

Otkazivanjem javne rasprave, Ministarstvo zaštite životne sredine potvrdilo je da su problemi Kule Beograd brojni i da ih ne može tek tako sakriti od javnosti. Dobili smo prvo poluvreme, a držaćemo ih na oku kada budu svirali za početak drugog.

Podsećamo da je zbog brojnih radova kojima se krše zakoni RS (pa i oni izmišljeni za potrebe projekta „Beograd na vodi“), ugrožava bezbednost sistema za zaštitu od poplava i nanosi trajna šteta zaštićenom području prirode obale Save, kao i gradu Beogradu, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela brojne prijave inspekcijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Upravnom sudu, pa i prijavu Tužilaštvu. Simbolično, čak je i kamen temeljac za „Kulu Beograd“, koju vlast naziva novim simbolom grada, svečano položen bez potrebnih dozvola, samo deset dana pre izbora i noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Plan inicijative Ne da(vi)mo Beograd za rešavanje problema nastalih sprovođenjem projekta “Beograd na vodi” podrazumeva raskidanje štetnih ugovora, utvrđivanje odgovornosti svih umešanih u sprovođenje ovog projekta, vraćanje Savskog amfiteatra u pravni i planski sistem, kao i plan sanacije štete nastale na terenu. Sa ovim planom inicijativa će tražiti poverenje građana i na beogradskim izborima.

26168984_939565429554296_7562190102028656714_n.jpg

Primedbe inicijative Ne da(vi)mo Beograd na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekta „Kula Beograd“ možete preuzeti ovde:

Procedura:
1. Prekršena procedura odlukom da nije potrebna procena uticaja za izvođenje šipova
2. Prekršena procedura u postupku odlučivanja o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu
3. Gde je pečat?

Pravni i planski osnov:
4. Izmene projekta iza zatvorenih vrata
5. Čiji Master plan?
6. Zastarela, netačna i nepotpuna dokumentacija
7. Pokušaj legalizacije prethodnih nelegalnih radova

Uništavanje Beograda:
8. Skandalozan zaključak o tome da obali reke Save nedostaje šoping molova
9. Na karti Srbije pogrešno obeležena teritorija grada Beograda

Uništavanje obale:
10. Lažno predstavljanje postojećeg stanja
11. Nepotpuna dokumentacija o obaloutvrdi i obaveznim merama zaštite
12. Protiv investitora već podneta krivična prijava zbog oštećenja obaloutvrde
13. Kanalizacija – Nema projekta, nije procenjen uticaj
14. Kanalizacija – Ima projekta, ali planirana infrastrukutra ne može da zadovolji potrebe

Uništavanje prirode:
15. Vetar – „Kej i promenada verovatno će biti pogodna za šetnju i poslovne pešačke komunikacije“
16. Prećutan poguban uticaj koji je izgradnja već ostvarila na zaštićene vrste ptica
17. Nisu propisane mere zaštite ptica
18. Netačno predstavljena površina IBA (Important Bird and Biodiversity Area) područja pod međunarodnom zaštitom
19. Netačno izneti podaci o globalnom zagrevanju atmosfere
20. Studija nije usklađena sa Akcionim planom adaptacije na klimatske promene grada Beograda
21. Toplotne pumpe – nisu analizirani podaci o štetnim posledicama zagrevanja reke Save

Ne da(vi)mo Beograd!