Pumpa u bloku 45 počela sa radom bez upotrebne dozvole!

by nedavimobeograd

Pumpa u bloku 45, protiv čije gradnje su građani više puta protestovali i podneli peticiju sa preko 1000 potpisa stanara, počela je sa radom bez upotrebne dozvole. Pumpa kompanije NIS nalazi se tik ispod prozora stanara, u neposrednoj blizini čak dve osnovne škole, a peta je u nizu u ulici Jurija Gagarina. Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je zajedno sa građanima ukazivala na brojne nepravilnosti i ustupke tokom procedure izdavanja dozvola za pumpu, podnoseći prijave nadležnim inspekcijama. U narednom periodu, biće podneta krivična prijava protiv svih onih koji su, kršenjem zakona, dopustili ugrožavanje bezbednosti i zdravlja građana bloka 45.

I dok gradska vlast reklamira aplikaciju putem koje poziva Beograđane da, navodno, odlučuju o pitanjima razvoja grada, u Bloku 45, uprkos jasnom protivljenju stanara i protivno zakonima i propisima, tokom novogodišnjih praznika, započela je sa radom NIS-ova pumpa i to bez upotrebne dozvole. Ovaj čin je dodatna potvrda da Gradska uprava grada Beograda ne govori istinu kada zove građane da učestvuju u razvoju Beograda i da u servisiranju interesa “investitora” neće prezati ni od ugrožavanja zdravlja naše dece.

Podsećamo da je kompanija NIS, pre manje od dva meseca, 11. novembra 2017. godine, ubrzano započela izgradnju benzinske pumpe u Bloku 45 – pete pumpe na potezu od samo 2km ulice Jurija Gagarina. Uprkos tome što Plan generalne regulacije Beograda izričito navodi da izgradnja pumpi nije dozvoljena na razdaljini manjoj od 100 m od granice kompleksa dečije ustanove i škole, NIS-ova pumpa izgrađena je na udaljenosti od samo 60m od ograde OŠ “Kneginja Milica” koju pohađa više od 1000 đaka. Prve stambene zgrade u kojima živi preko 2000 stanara bloka 45 nalaze se na udaljenosto od samo 25m.

Uprkos protivzakonitoj blizini osnovne škole, nadležni u Urbanističkom zavodu Beograda, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, kao i članovi Komisije za planove Skupštine grada Beograda, svojim odlukama omogućili su izgradnju ove pumpe i time đake izložili uticaju štetnih aerozagađivača koji se oslobađaju pri radu pumpi, kao što je benzen, koji je potvrđen uzročnik kancerogenih oboljenja pluća i malignih oboljenja krvi i koštane srži, odnosno leukemije.

Zbog svega navedenog, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd u narednim danima podneće krivičnu prijavu protiv onih koji su, kršenjem zakona, omogućili izgradnju NIS-ove pumpe i doveli u opasnost zdravlje đaka osnovne škole “Kneginja Milica”, kao i zdravlje stanara Bloka 45.

Ne da(vi)mo Beograd!

BLOK 45 - Ne davimo Beograd (1)