Povodom najavljenog otvaranja „ŠTANDA“, prvog objekta u okviru projekta „Beograd na vodi“

by nedavimobeograd

Dok se najavljeni početak radova na megalomanskom projektu „Beograd na vodi“ konstantno pomera, nikao je „privremeni štand“ za njegovu promociju u obliku privatnog luksuznog restorana. To naravno ne treba da čudi, suština „Beograda na vodi“ je u privatnom interesu nekolicine koji se ostvaruje javnim finansijama, nedostupnim ugovorima i nelegalnom gradnjom. Sve to pod krilaticom privrednog oporavka cele zemlje.

Tako je i ova metafora od objekta zapravo dete nejasnih odnosa između javnog preduzeća „Beograd na vodi“, stranog investitora i privatne firme „Sava nova“ koja je korisnik prostora. Ovo čudo od deteta je posebno i po tome što je dobilo dozvolu za postavljanje „promotivnog štanda“ od 670m2 na zelenoj površini od nekoliko gradskih institucija za samo jedan dan. Jer kad treba prekršiti zakon kako bi se ućarilo, investitor ne sme da čeka.

Kao što je ovaj „štand“ metafora celog projekta, i naše današnje protivljenje je usmereno spram celokupnog „Beograda na vodi“ i prateće netransparentnosti, protivzakonitosti i nebrige o interesu građana.

Naši gradovi će biti ono što mi dopustimo da budu.
 
Udružimo se!

IMG_8692 IMG_8591 IMG_8625 IMG_8654 IMG_8666